sábado, 28 de octubre de 2023

FIRES de GIRONA, domingo 29 octubre 10 h a SANT DANIEL

 Cursa d’orientació Fires de Girona, a Sant Daniel el 29.10.23


En aquesta ocasió la cursa es celebra en els terrenys de Sant Daniel / Montjuïc de Girona, una zona que combina espais rústics, residencials, urbans, camps de conreu, ruïnes emblemàtiques, i parcel·les de bosc.


Programa

  • 8.30h – Obertura Centre de Competició i noves inscripcions
  • 9.30h – Formació introductòria sobre les curses d’orientació
  • 10.00h – Inici SORTIDES
  • 12.30h – Tancament SORTIDES
  • 14.00h – Tancament META
  • 14.00h – Lliurament de premis

Centre de competició AL CREC de Sant Daniel (Girona).


HORES DE SORTIDA

Les hores de sortida es faran segons la modalitat “francesa”. El dia de la cursa, en el centre de competició, trobareu una quadrícula amb les hores de sortida disponibles. Cadascú s’apuntarà a l’hora/minut que consideri.

Les sortides seran amb fita “start”.

  • En les categories C1 i C2 les sortides seran individuals.
  • En les categories C3, C4 i C5 les sortides es podran fer amb grup.

En tots els casos caldrà ser a la sortida 3 minuts abans.

CIRCUITS

Distàncies i desnivells

La cursa tindrà 5 circuits aptes per a totes les edats i nivells, amb opció de córrer de forma individual o amb el grup bombolla. Sigueu curosos a l’hora de triar un circuit apropiat al vostre nivell.

Circuit C1 -> Circuit llarg i exigent, tant físicament com tècnicament. Cal experiència. Especialment pensat per federats que practiquen habitualment orientació en categories elevades. Es recomana dur protecció a les cames (polaines o mitjons llargs).

  • C1 Experts/es llarg.- 5,5 km, 28 fites, 150 m de desnivell. 45 minuts aprox. pel millor temps.

Aquesta categoria és per aquells adults que ja saben orientar bé i per aquells joves que el C2 els hi queda curt. És un circuit llarg i tècnic. El circuit té dues zones; la primera zona és urbana, amb alguns boscos i parcs: serà clau buscar els millors carrers i passadissos. Té una mica de pujada, però en general és planera. La segona zona és una zona de boscos més verds, i s’haurà de buscar la millor combinació de corriols, també conté petites zones de boscos i semioberts on caldrà fixar-se en els detalls per poder orientar, és una zona bastant més plana que la primera tot i que hi ha alguna zona de pujada i baixada. Per acabar es fan un parell de fites en una zona urbana on tornarà a ser clau escollir la millor combinació de carrers. És recomanable protecció de cames.

Circuit C2 -> Circuit no tan llarg i menys tècnic que el C1, però que requereix experiència. Especialment pensat per federats que practiquen habitualment orientació en qualsevol categoria. Es recomana dur protecció a les cames (polaines o mitjons llargs).

  • C2 Experts/es mig.- 4,8 km, 24 fites, 118 m de desnivell. 45 minuts aprox. pel millor temps.

Aquesta categoria és per aquells joves que ja saben orientar bé i per aquells adults que el C1 els hi queda llarg. És un circuit llarg, no tant com el C1, i tècnic. El circuit té dues zones; la primera zona és urbana, amb alguns boscos i parcs, a aquesta zona serà clau buscar els millors carrers per passar i els millors passadissos. Té una mica de pujada, però en general és planera. La segona zona és una zona de boscos més verds, i s’haurà de buscar la millor combinació de corriols, també conté petites zones de boscos i semioberts on caldrà fixar-se en els detalls per poder orientar, aquesta segona zona és una zona bastant plana també tot i que hi ha alguna zona de pujada i baixada. Per acabar es fan un parell de fites en una zona urbana on tornarà a ser clau escollir la millor combinació de carrers. És recomanable protecció de cames.

Circuit C3 -> Ideal per a aquells adults o joves que s’inicien en aquest esport o l’han practicat algunes vegades però no són experimentats. És un circuit amb distància semblant al C2 però amb menys dificultats tècniques. Aquest circuit es pot córrer de forma individual o amb grup bombolla (si alguns membres del grup bombolla són infants no caldria inscriure’ls; només caldria realitzar la inscripció dels adults).

  • C3 Iniciació adults.- 3,5 km, 24 fites, 70 m de desnivell. 40 minuts aprox. pel millor temps.

El circuit té una primera zona més semiurbana amb algun bosc i el castell. Aquesta zona és majoritàriament planera, tot i que té una mica de pujada. La següent zona es una zona més boscosa, amb molt de sotabosc. En aquesta zona cal vigilar a l’hora d’orientar, ja que és una mica més tècnica que la zona urbana. Per acabar hi ha una altre petita zona semiurbana poc tècnica i molt més física. És recomanable protecció de cames.

Circuit C4 -> Aquesta categoria és exclusiva per a infants. Circuits pensats per a la iniciació, amb poca distància i dificultat. Aquest circuit es pot córrer de forma individual o amb grup bombolla, amb acompanyants adults (en aquest cas només caldria realitzar la inscripció dels infants).

  • C4 Infantil.- 2 km, 17 fites, 33 m de desnivell. 30 minuts aprox. pel millor temps.

El circuit transcorre entre una zona semi-boscosa i urbana. La zona semi-boscosa conté molt de sotabosc, cal vigilar a l’hora d’orientar ja que és una zona més tècnica que la zona urbana, tot i això sempre hi ha algun camí que t’apropa molt a la zona de la fita. No és necessari l’ús de protecció a les cames.

Circuit C5 -> Aquesta categoria és exclusiva per a infants. Circuits curts pensats per a la iniciació, amb menys distància que el circuit C4. Aquest circuit es pot córrer de forma individual o amb grup bombolla, amb acompanyants adults (en aquest cas només caldria realitzar la inscripció dels infants).

  • C5 Iniciació infantil.- 1,1 km, 15 fites, 23 m de desnivvell. 20/25 minuts aprox. pel millor temps.

El circuit transcorre per la mateixa zona que el C4. Es una zona més aviat boscosa amb molt de sotabosc, però sempre hi ha un camí que et porta a la fita. El circuit acaba en una zona més urbana, més senzilla tècnicament.

INFORMACIÓ TÈCNICA

El mapa està elaborat segons normativa ISSprOM2019 a escala 1:4.000 i imprès a escala 1:5.000 en el C1 i C2, 1:4.000 en el C3 i C4, i 1:3.000 en el C5. Equidistància de 5m.

S’ha actualitat durant l’octubre del 2023.

La zona de cursa utilitza una combinació de zones rústiques i urbanes de la Vall de Sant Daniel i el Barri de Montjuïc. Els i les participants trobaran circuits en general ràpids o molt ràpids de dificultat tècnica entre fàcil i moderada en els que guanyarà pes l’elecció de ruta i la precisió en l’atac a la fita.

L’entorn de Sant Daniel i Montjuïc es una combinació de zones rústiques, camps de conreu, urbanes i ruïnes emblemàtiques. Preguem la màxima cura per l’entorn, els orientadors sempre hem demostrat el nostre civisme i respecte al medi ambient i ho hem de tornar a fer per poder seguir gaudint d’aquests terrenys en el futur.
Exemples de petites zones del mapa:


Sortides

  • La sortida estarà situada a uns 500m/10min del centre de competició. El recorregut fins a la sortida estarà degudament senyalitzat. Cal comptar amb aquest temps de desplaçament per arribar a l’hora de sortida indicada.
  • S’habilitaran carrils de sortida pels i per les participants de cadascun dels circuits.
  • L’inici de les sortides serà a les 10h00. A les 9h30 es farà una explicació sobre el desenvolupament de la cursa per a la gent que no hagi participat mai.

Atenció!

  • Els camps de conreu només es poden vorejar, no es poden travessar.
  • Precaució a les zones de ruïnes.
  • La circulació estarà oberta, per tant cal prendre molta atenció a l’hora de creuar qualsevol carrer. NO teniu la prioritat!
  • Es recomana utilitzar proteccions a les cames pel contacte amb la vegetació.


     



lunes, 16 de octubre de 2023

2on Rogaine del Vallès, Terrassa i Matadepera, diumenge 22 d'Octubre 2023, 9:00 hores

 SEGONA ROGAINE DEL VALLÈS

                                                    22 d'octubre a les 9 hores


El proper 22 d’octubre la secció de curses d’orientació de la UES organitza la segona Rogaine del Vallès en terrenys dels municipis de Terrassa i Matadepera.

Podeu escollir entre dues curses:

  • 4 hores (temps màxim): Cursa per a esportistes ja iniciats en aquest tipus de competicions, que serà puntuable per la Lliga Catalana d’Esprint Rogaine (LCER).
  • 2 hores (temps màxim): Cursa Popular pensada per famílies i per tothom que es vulgui iniciar en el món del Rogaine o que vulgui gaudir d’aquest esport d’una forma més lúdica.



Programa

 

07:30: Recepció de participants i entrega de targes.

08:15: Accés parc tancat Rogaine 4 hores

08:45: Apertura de mapes Rogaine de 4 hores.

9:00: Sortida en massa del Rogaine de 4 hores.

9:15: Accés parc tancat Rogaine Popular 2 hores

9:45: Apertura de mapes Rogaine Popular 2 hores.

10:00: Sortida de la Rogaine Popular de 2 hores.

12:00. Arribades sense penalització Rogaine Popular de 2 hores.

12:45: Lliurament premis Rogaine Popular 2 hores.

13:00: Arribades sense penalització Rogaine 4 hores.

13:45: Lliurament premis Rogaine 4 hores


Hi ha dues zones d’aparcament:

  • P-1 al costat del Club Egara, i a 900 metres caminant del centre de competició i sortida
  • P-2 al llarg de l’avinguda de Portugal de Terrassa, i a 1200 metres caminant del centre de competició i sortida.


INFORMACIÓ TÈCNICA

Terreny

El terreny per on transcorrerà la prova té una extensió de 17 km² dins els municipis de Terrassa i Matadepera. La major part del mapa és la zona boscosa que hi ha entre el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i la Serra de l’Obac i els municipis esmentats. També inclou una part de l’entramat urbà: Pla del Bonaire i el nucli de Matadepera i algunes de les seves urbanitzacions. El mapa està limitat a l’Oest per la carretera de Rellinars (B-122); al Sud pel Pla de Bonaire de Terrassa i la B-40; a l’Est pel Mont Rodon i la trama urbana de Matadepera, i al Nord pels límits del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i la Serra de l’Obac.

El mapa presenta tres zones ben diferenciades: la zona sud més plana i amb molts camps de conreu, la zona Nord la més muntanyosa, i la zona Est amb la trama urbana de Matadepera i alguns dels seus turons.

El relleu és suau, però en algunes zones hi ha forts pendents. Alçada mínima del mapa 350 metres i alçada màxima 672 metres.

És una zona de molts turons i petites serres travessades per infinitat de petites rieres i torrents, normalment sense aigua. Algunes d’aquestes rieres i torrents són transitables. La riera principal és la Riera de les Arenes que travessa el nucli urbà de Matadepera. Normalment no porta aigua, excepte en episodis de pluja intensa i continuada. El boscos són de diverses penetrabilitats. En moltes zones es pot navegar força bé pel mig del bosc, però en d’altres això no és possible.

La xarxa de camins és molt densa, amb abundància de pistes i corriols, freqüentats per gran quantitat de ciclistes que entrenen per la zona.

 

Mapa

Escala:1:15000 (Rogaine 4 hores), 1:10000 (Rogaine 2 hores)

Equidistància entre corbes de nivell: 10 metres.

Mapa base: Obtingut del Mapant

Revisió de camp: Gener-Setembre del 2023

Cartògrafs: José Manuel Cano i Ricard Masferrer

Impressió: A3 en paper resistent a l’aigua




Notes del cartògraf

En l’elaboració del mapa s’ha utilitzat la simbologia ISOM 2017 de la International Orienteering Federation (IOF), tot i que alguns símbols s’han modificat en gruix i mida a fi de millorar la lectura del mapa.

És un mapa de Rogaine on no s’ha detallat la penetrabilitat dels boscos. S’han representat els elements que poden ser significatius per navegar o per trobar un control. S’ha prioritzat la llegibilitat del mapa que l’excés d’informació. En alguns casos pot ser útil utilitzar la lupa.

En el mapa hi ha algunes zones privades (representades amb color verd oliva) i està prohibit travessar-les. Així mateix, està prohibit travessar els conreus i tampoc es podràn vorejar. Us demanem responsabilitat: si volem que aquesta competició tingui continuïtat, cal ser el màxim de respectuosos amb les propietats i la gent local.

A les zones urbanes, el trànsit estarà obert en tot moment i, per tant, caldrà ser prudent i seguir les normes de circulació habituals, en tot moment.

 

Traçats

44 controls per la Rogaine de 4 hores i 23 controls per la Rogaine Popular de 2 hores.

La descripció de controls estarà, també, impresa als mapes.

Avituallament

Durant la cursa no hi haurà cap punt d’avituallament. Els equips hauran de carregar la seva pròpia aigua. En el mapa hi ha algunes fonts que estaran senyalitzades. Les que hàgim comprovat que ragen, estaran marcades amb un got.

Material obligatori

Per corredor:

  • Motxilla.
  • Bidó o bossa d’aigua amb un mínim de 2 litres d’aigua
  • Menjar i provisions d’emergència
  • Sportident lligat al canell amb el braçalet

Per equip:

  • Manta tèrmica
  • Farmaciola
  • Brúixola
  • Telèfon mòbil per emergències

 

Recomanem portar les cames protegides, i també l’ús de lupa.

Sigueu respectuosos amb el medi i no llenceu res al terra. Eviteu la caiguda accidental dels embolcalls.




    

 



 








miércoles, 4 de octubre de 2023

2 dies de COLLSACABRA, a L'Esquirol mitja el dissabte 7 oct i la llarga distància a les Roques Encantades el dimenge 8 oct

LES Roques Encantades i l’Esquirol

2 dies de Collsacabra:El dissabte el Campionat de Catalunya de      Llarga distància i la Copa Catalana Trail-O Sprint. I el diumenge La Copa Catalana Mitja distància




UBICACIÓ:


 INFORMACIÓ TÈCNICA

MITJA DISTÀNCIA - L’ESQUIROL (DISSABTE 7 OCT) 

La sortida es trobarà a uns 20 minuts caminant en baixada. del CC. El camí estarà encintat fins la sortida. La meta es trobarà a uns 40 minuts caminat fins el CC (en pujada). Hi haurà avituallament d’aigua a la línia d’arribada. El camí fins a la sortida coincideix en la major part amb el de tornada. De cara a l’organització de pares i mares amb els més petits podeu tenir un punt de trobada a la zona de sortides, molt propera al Mas la Bertrana (a uns 20 minuts del CC). Per més informació, consulta el butlletí. 
HORARIS

9:00 Obertura Centre de Competició i Recepció corredors/es 
10:00 Inici sortides Categories Oficial i Explicació Categories Iniciació 
10:45 Inici sortides Categories Iniciació 
12:30 Últimes sortides 
14:30 Tancament meta 

Mapa: 
 Nom del mapa: Les Gorgues l’Esquirol. 
Cartografiat l’any 2005, actualitzat i ampliat l’estiu del 2023. 
Escala:1:10.000 
Equidistància: 5m 
Cartografia: Xevi Arumí, Ivan Catllà i Jordi Sales 
Revisió i ampliació 2023: Jordi Sales 

Terreny i comentaris traçador: 

 Territori on hi predominen els semioberts, hi ha singulars zones de verd intents en els tàlvegs profunds, en els quals els passos de vaques hi són presents i en permeten el pas (reflexat amb els símbols 407 i 409). Hi ha molta presència de llosa de marga, que en molts casos s'ha expressat en el símbol d'obert rústic (403). El micro relleu també és molt protagonista de la zona. El mapa és originària de fa anys, s'ha revisat i actualitzat segons la normativa actual en tot allò possible respectant el criteri dels cartògrafs originals. Tingueu en compte que hi ha una zona del mapa amb vaques pasturant. Mireu d’evitar passar a prop d’elles. També hi ha filats elèctrics. Si us plau, si en trenqueu algun feu-nos-ho saber a l’arribada. Demanem la màxima cura en aquest aspecte per poder seguir utilitzant aquest terreny en el futur. 

Distáncia i Desnivells







CAMPIONAT DE CATALUNYA DE LLARGA DISTÀNCIA - ROQUES ENCANTADES (MATÍ DIUMENGE 8 OCT) 

La sortida es trobarà a 800m aprox. del CC. I hi haurà presortida de -5’. Estarà indicat com arribar del CC fins a la presortida, i d’allà ja estarà encintat fins la sortida. La meta es trobarà al mateix CC. 

Hi haurà fita vista + pas d’espectadors, que estaran encintats. També estarà encintat de la 200 a meta. El símbol de meta en el mapa estarà desplaçat respecte a la realitat, degut al gran nombre d’elements junts (pas espectadors i meta). Els/les corredors/es han de seguir l’encintat de la 200 a la meta que hi haurà a la realitat. 

Les categories H/D10, H/D12, H/D14B, CIRCUIT TARONJA i GROC, no tindran fita 200, la seva última fita serà la fita vista. Hauran de seguir tot l’encintat del pas d’espectadors, i quan aquest s’acabi, hi haurà un cartell que indicarà la meta. En aquest punt, els corredors/es d’aquestes categories hauran de desviar-se fins a la meta.
HORARIS

8:00 Obertura Centre de Competició i Recepció corredors/es 
9:00 Inici sortides Categories Oficial i Explicació Categories Iniciació 
9:30 Inici sortides Categories Iniciació 
11:00 Últimes sortides 
13:00 Entrega de premis 
13:30 Tancament meta 

Comentaris terreny i traçador: 

El mapa de Roques Encantades es un mapa antic del club Go-xtrem, cartografiat al 2006 per Mario Rodriguez i actualitzat per l'ocasió per membres del club. L'ultima cursa oficial que s'hi va fer va ser el Campionat de Catalunya d'ultrallarga del 2011. Es caracteritza per dues zones clarament diferenciables. En primer lloc la zona que li dona nom al mapa les "Roques Encantades", es una fageda en pendent, estreta i allargada amb gran quantitat de roques i pedres gegants, algunes amb formes peculiars on s'hi poden crear passadissos estrets entremig. 

Per altre banda hi trobem una zona amb més desnivell amb turons, grans esperons/veguades i vessants de fagedes. Aquí hi han escasses pedres i caldrà fixar-se be amb el relleu per saber interpretar correctament les carboneres (mirar fotos). Cal destacar que totes les categories tindran un pas d'espectadors clarament visible des del centre de competició, per generar cert espectacle. 

Hi haurà una fita, comuna per tots els circuits, just abans d'entrar dins del passadís encintat que creuarà el centre de competició. En aquesta fita hi podreu trobar un avituallament líquid (ampolletes d'aigua). Aquest serà l’únic avituallament en cursa, a banda de l’avituallament a meta. Per tant és recomanable portar aigua a sobre per a la cursa. 

Distáncia i Desnivells