sábado, 19 de febrero de 2022

ROGAINE DE L’AIGUABARREIG SEGRE-CINCA LA GRANJA D’ESCARP, 20 de febrero 9:00 horas.

 ROGAINE DE L’AIGUABARREIG SEGRE-CINCA LA GRANJA D’ESCARP


20 de febrero a partir de las 9:00 h

La prueba denominada “rogaining de l’Aiguabarreig”  es una prueba de orientación  que se enmarca dentro del circuito de orientación de las TRS-O.  

Esta prueba es la segunda del circuito de rogaines de orientación de las TRS-O cuyo calendario puedes consultar en la web: www.ponentorientacio.com 


Programa 

Para evitar aglomeraciones en el momento de la salida, estas se realizarán de forma escalonada entre las 9:00 y las 10:00 h.  

 

8:30 h. Apertura de la entrega de tarjetas y asignación de hora de salida 

9:00 h. Inicio de las salidas escalonadas 

10:00 h. Ultima salida de corredores 

13:00 h. Fin del tiempo no penalizado de la prueba de orientación a pie 


Material Necesario Para participar en la prueba el siguiente material:

 - Ropa de deporte y zapatillas adecuadas para el running
 - Una prenda de abrigo tipo paravientos (en función de la climatología) 
 - Agua (mínimo 0,5 litros) - Recomendable
 - Boligrafo o subrallador para marcar la ruta en el mapa
 - Polainas o protección de las piernas 
 - Algo de comida energética tipo “barritas”
 - brújula

El mapa 

 El mapa ha sido elaborado especialmente para la ocasión en febrero del 2018 y revisado y ampliado en 2020. En escala 1:15.000 y equidistancia de 10 mts. E impreso en un DIN A3. Es un tipo de mapa clásico de orientación, donde están representados todos los elementos del terreno siguiendo la simbología habitual de las pruebas de orientación. El circuito competitivo tendrá 30 balizas con diferente puntuación en función de su dificultad técnica o física para localizarlas. La puntuación vendrá determinada por el primer digito del número de la baliza (p.e. la 45, tiene una puntuación de 4 puntos). 

Características de la zona de competición 

 La zona de competición está compuesta por multitud de valles y cursos secos de barrancos, con desniveles que van desde los escasamente 100 mts. de altitud en el pueblo de la Granja, hasta los más de 450 mts. en los puntos más altos. La vegetación es baja, pero casi siempre lacerante y hay escasas zonas boscosas casi siempre de muy difícil penetrabilidad. También hay numerosas ruinas diseminadas por el territorio y muchos senderos trazados por las motos y las bicis. También abundan en los valles numerosas terrazas y muros de piedra abandonados que componen antiguos campos de olivos o frutales. La escasez de agua, o fuentes en la zona es otro punto a tener en cuenta. Todos los cauces están secos y no hay ningún punto de agua además de los proporcionados por la organización. En el mapa no están representadas las líneas de baja tensión.

LOCALIZACIÓN SALIDA Y PROTOCOLO DE SALIDA 

 La entrega de tarjetas de control e información será en la misma plaza del pueblo. Tenéis posibilidad de aparcamiento a la misma entrada del pueblo, entrando a la izquierda o en las calles colindantes a la plaza.

Abriremos la entrega de tarjetas a las 8:45 y las primeras salidas podrán ser a partir de las 9:00 h. En el momento de recoger la tarjeta os daremos una hora de salida. De ahí al punto donde se os entrega el mapa hay unos 2 minutos andando. Las últimas salidas se darán a las 10:00 h. En el punto de salida se os entregará el mapa como máximo 10 minutos antes de vuestra hora de salida. Una vez entregado el mapa podréis salir cuando queráis. La meta será en la plaza, en el mismo lugar de la entrega de tarjetas. 

EL TERRENO 

 La zona de la Granja d’Escarp en su día fue una zona muy rica y próspera gracias a su minería. Es muy llamativo la cantidad de vestigios que nos han quedado de aquella época. Los innumerables muros de roca y terrazas de cultivos abandonados están presentes en todos los pequeños valles de la zona. Igualmente encontraremos una gran cantidad de ruinas diseminadas por el terreno que dan muestra de que la zona estaba muy poblada. Vestigios igualmente de las minas, con algunos pozos, ahora protegidos por vallas de seguridad, y ruinas dedicadas al comercio de la minería. Los desniveles son fuertes y van desde los escasos 140 mts. Del pueblo de la Granja d’Escarp, hasta casi el monte de Montmaneu de prácticamente 500 mts. De altura y que está considerado, para muchos, la cima más alta del Segriá. Es importante tenerlo en cuenta a la hora de trazar la estrategia de la competición. Los números valles de la zona, todos ellos con terrazas y muros de cultivo pueden despistarnos en algún momento y hay que estar muy atentos para no equivocarnos de valle. La vegetación que os encontraréis es fundamentalmente baja y abrasiva, por lo que tendréis que tenerlo en cuenta para proteger vuestras piernas. La zona norte del mapa, es muy escasa en bosques y la orientación es más sencilla ya que se trata de un terreno abierto donde las referencias visuales son claras, eso si, hay que valorar muy bien la vegetación cuando salgáis de los caminos. Por el contrario la zona norte, tiene algo más de bosques, la mayoría de ellos bastante sucios y difíciles de transitar. 

CONSIDERACIONES IMPORTANTES

 - Ausencia de puntos de hidratación. Tener muy en cuenta que la zona es extremadamente seca y no hay posibilidad de encontrar agua. La organización instalará algún punto de agua en alguna de las balizas, pero la dificultad de acceso del terreno también hace inviable colocar muchos avituallamientos, salir preparados desde la salida con hidratación.

 - Terreno abrasivo. Una de las dificultades de la prueba es el tipo de vegetación. Tener en cuenta que hay mucha vegetación baja que es abrasiva, por lo que es muy recomendable la protección de las piernas con polainas. 

 ¡SUERTE Y A DISFRUTAR!

Fotis




viernes, 11 de febrero de 2022

LLIGA Bergueda-O 2022. 1ª Cursa SERRA de NOET. Diumenge 13 a les 10 hores.


La Lliga Berguedà-O és una lligueta de curses d’orientació populars organitzada pel Club Orientació Berguedà.

 Aquesta lligueta neix amb un triple objectiu:

  • Fomentar l’esport de les curses d’orientació entre els participants debutants.
  • Iniciar i divulgar aquest esport entre els més petits a través de l’esport escolar.
  • Oferir un entrenament de qualitat als orientadors experimentats.

El número de curses d’una temporada a una altra pot variar.

Totes les curses es basen en el mateix format, dins un mateix reglament, tot i que ens reservem el dret d’introduir alguna cursa amb un format diferent, ja sigui tipus rogaine, indoor, etc.

REGLAMENT

1- Totes les curses de  seran de caràcter popular, i hi haurà 4 circuits en cadascuna d’elles:

  • C1: Dificultat alta
  • C2: Dificultat mitjana/alta
  • C3: Dificultat baixa/mitjana (iniciació adults/es)
  • C4: Dificultat baixa (iniciació nens/es)

1ª Cursa: SERRA DE NOET


Centre de Competició:

Lloc: Camí Ral Cardona (extrem sud-oest de Berga)

Aparcament: en els carrers propers dins del nucli de la Valldan (Berga)


MAPA

Nom: Serra de Noet

Modalitat: Orientació a peu

Cartografia: Pau Llorens

Any: 2017 (act. 2022)


PROGRAMA

09:30 h – Inscripcions última hora

10:00 h – Sortida primers corredors

11:30 h – Hora màxima sortida corredors

12:00 h – Avituallament per tothom

13:00 h – Temps màxim d’arribada

RECORREGUTS

  • C1: 3,5 km – 19 controls – 160 m+ Dificultat alta (màxima per la zona)
  • C2: C2: 2,7 km – 16 controls – 100 m+ Dificultat mitjana-alta
  • C3: 2,3 km – 15 controls – 70 m + Dificultat mitjana-baixa (iniciació adults)
  • C4: 2,1 km – 12 controls – 70 m + Dificultat baixa (iniciació nens/es)

Els recorreguts seran enfocats a la iniciació de les curses d’orientació, utilitzant la gran xarxa de camins que conté el mapa. Caldrà respectar al màxim l’entorn, les diferents propietats privades del mapa i els animals que hi poden haver pròxims a alguna part del recorregut.

Pau Llorens

FOTIS










Rogaine del Montserratí, Sábado 12 de Febrero a las 10:00 horas en COLLBATÓ

Rogaine del Montserratí

Segons la llegenda, el Mansuet va ser un un bandoler que va actuar als pobles de l'entorn de la muntanya de Montserrat i que es refugiava a les coves del Salitre entre finals del segle XVIII i principis del XIX.
 
El proper 12 de febrer, si us voleu sentir lliures com el Mansuet, cercant controls entre boscos, garrigues, camps d'oliveres i tot plegat als peus de l'espectacular muntanya de Montserrat, no us podeu perdre la primera Rogaine del Montserratí.
 
Podeu escollir entre dues curses:
 
  • 4 hores (temps màxim): Cursa per esportistes ja iniciats en aquest tipus de competicions, que serà puntuable per la Lliga Catalana d'Esprint Rogaine (LCER).
  • 2 hores (temps màxim): Cursa Popular pensada per famílies i per tothom que es vulgui iniciar en el món del rogaine i/o que vulgui gaudir d'aquest esport d'una forma més lúdica. 


Puntuació a la Lliga Catalana d'Esprint Rogaine (LCER)


D'acord amb el reglament de la LCER, la puntuació en el ràquing és individual, de manera que un/a participant pot córrer amb diversos companys/es i en diverses categories i obtenir sempre els punts segons la seva classificació en aquella prova.
 
La puntuació de cada participant es calcularà de la següent manera:
Puntuació de l'equip x 100 / Puntuació de l'equip guanyador.
 
Recordeu que només la cursa de 4 hores és puntuable. 

Recollida de braçalets


Caldrà recollir els braçalets obligatoris prèviament a la cursa. Els corredors que s'hagin inscrit prèviament i que no necessitin lloguer de xip electrònic, trobaran el seu braçalet al centre de competició degudament indicat. La resta haurà de passar per la carpa d'inscripcions.


INFORMACIÓ TÈCNICA


Terreny

El terreny on transcorrerà la prova és una extensió de 12 km² situada a la falda sud de la muntanya de Montserrat, abraçant part dels municipis de Collbató i el Bruc. De forma allargada, està delimitat pel nord per la muntanya, pel sud per l’autopista A-2, per l’est per la carretera B-112 i per l’oest per la carretera B-111.

El relleu en aquesta zona és suau com més cap al sud i cap a l’est i moderat com més cap a l’oest i cap al nord (és a dir, quan ens acostem a la muntanya). El substrat està composat per sediments del quaternari en la seva major part en forma de còdols. En alguns turons aflora la licorella i en els contraforts de la muntanya afloren els conglomerats.  

La vegetació de la zona està composada per bosc de pi i alzina en la major part, de diverses penetrabilitats. En general el bosc és força penetrable però en algunes zones, sobretot a les fondalades i a les obagues, el bosc esdevé menys penetrable, arribant a ser impassable en alguns punts. També hi ha zones de terreny semiobert, de màquia, garriga o pastura. Finalment hi ha força extensió de camps d’oliveres, que poden ser travessades, i algun conreu.

La xarxa de camins és molt densa, amb abundància de pistes i corriols.

Dins el bosc s’hi poden trobar abundants elements de procedència humana i que denoten el passat agrícola d’aquestes terres: ruïnes, murs i construccions de pedra seca. A les zones properes als pobles també hi ha construccions i masies de caire actual.   

Finalment, el casc antic de Collbató i part de la seva trama urbana també hi queden inclosos.

Mapa

Escala:1:15000

Equidistància entre corbes de nivell: 5 metres.

Mapa base: Obtingut combinant dades LiDAR -vegetació i relleu- i el Referencial Topogràfic Territorial (RTT) -planimetria-, ambdós conjunts d’informació de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC). També s’ha capturat informació provinent de l’Ortofoto Territorial 25cm, també de l’ICGC.

Revisió de camp: Realitzada entre el novembre de 2021 i el gener de 2022.

Cartògraf: Eduard Garcia

Impressió: A3+ en paper resistent a l’aigua.

Notes del cartògraf

En l’elaboració del mapa s’ha utilitzat la simbologia ISOM 2017 de la International Orienteering Federation (IOF), tot i que alguns símbols s’han modificat en gruix, mida o color per tal de millorar la lectura del mapa.

El detall del mapa és superior a l’habitual en un mapa de rogaining. Tot i així, no tots els elements hi estan representats, sinó tan sols aquells que poden ser significatius per navegar o per trobar un control.

La vegetació (excepte els conreus) s’ha obtingut de forma automàtica a partir de dades LiDAR i s’ha editat manualment en alguns punts. El mapa permet distingir entre bosc (color blanc) i terrenys oberts o semioberts (color groc) i no dóna informació sobre la seva penetrabilitat (el color blanc pot representar des d’una pineda absolutament oberta fins un bosc d’esbarzers completament impassable. En les zones de color groc, a més de zones obertes i passables, també s’hi poden trobar zones amb arbustos baixos i densos. Per tant, la vegetació del mapa pot donar bona informació com a referència per orientar-se però no dona informació sobre la penetrabilitat, que s’ha de llegir sobre el terreny. És important tenir en consideració aquest fet a l’hora de planificar la ruta.

El terreny compta amb una extensa xarxa de camins: pistes, corriols i corriols perduts, de procedència humana i animal. Aquests darrers s’han intentat representar al màxim tot i que en zones, especialment a prop dels pobles, la seva densitat ho impossibilita. Hi ha multitud de corriols de senglar a la zona. Només se n’ha representat algun que pot ser útil per la navegació.

En el mapa hi ha algunes zones privades (representades amb color verd oliva) que normalment corresponen a masies i el seu entorn: està prohibit travessar-les. Així mateix, alguns conreus estan perimetrats amb línia magenta gruixuda: també estarà prohibit creuar-los. Finalment, en el mapa hi ha algunes tanques impassables dibuixades: també està prohibit saltar-les tot i que sigui possible físicament. Us demanem responsabilitat. Si volem que aquesta competició tingui continuïtat hem de ser al màxim de respectuosos amb les propietats i la gent local.

Només s’han representat els detalls de roca i els tallats més importants o significatius per la cursa, o propers a camins o controls. Pel que fa a la muntanya de Montserrat, les zones amb cingles no s’han representat amb el símbol de tallat impassable (línia negra gruixuda) sinó amb el símbol d’aflorament rocallós (taca grisa). Les zones amb corbes de nivell molt juntes amb fons gris representen codines amb molt pendent o penya-segats, impassables i perillosos. De totes maneres, la cursa no està pensada per passar per aquestes zones.

El mapa no creua cap carretera però el nucli de Collbató i algunes de les seves urbanitzacions hi està inclosos. El trànsit estarà obert en tot moment i caldrà seguir les normes de circulació habituals en tot moment.   

Algunes petites mostres del mapa:



Programa

 
08:30: Recepció de participants i entrega de targes.
09:30: Accés parc tancat
09:45: Entrega de mapes rogaine de 4 hores.
10:00: Sortida en massa del Rogaine de 4 hores.
10:15: Accés parc tancat i entrega de mapes Cursa Popular 2 hores.
10:30: Sortida de la Cursa Popular de 2 hores.
12:30. Arribades sense penalització Cursa Popular de 2 hores.
13:15: Entrega premis 2 hores.
14:00: Arribades sense penalització Rogaine 4 hores.
14:45: Entrega premis Rogaine 4 hores


Centre de competició

 
Estarà situat a l'Escola Mansuet de Collbató. i el  Aparcament als carrers adjacents a l'escola (respecteu les normes d'aparcament).

Material obligatori

Per corredor:

  • Motxilla.
  • Bidó o bossa d’aigua amb un mínim d1.5 litres d’aigua
  • Menjar i provisions d’emergència
  • Sportident 

Per equip:

  • Manta tèrmica
  • Brúixola
  • Telèfon mòbil.

Recomanem portar les cames protegides.


FOTIS